středa 5. června 2013

Prunning Grapes



První pracovní den se ploužíme jako šneci, tak by se dal zhodnotit náš výkon na vinici. Jsme více než zoufalý z toho kolik toho musíme udělat abychom docílili minimálky. Jen pro orientaci jsme si vydělali okolo 15 dolarů. Samozřejmě jsme ze zákona dopláceni, záleží ovšem jak dlouho to budou tolerovat. Od všech víme, že budou nutné minimálně 2 týdny než se dostaneme na kontrakt. Za každý prostříhaný stromek dostaneme 30 centů, závisí na odrůdě a počtu prutů, které musíme ponechat, podle toho se sazba upravuje. Počty jsou tedy jednoduché, 375 stromečků odpovídá minimální mzdě za den. Druhý den se snažíme vypracovat nějaký systém ale je to spíše více o přemýšlení, než o stříhání. Prut by neměl být moc tlustý aby při omotávání neprasknul, ale ani ne moc tenký kvůli jeho plodnosti. Na každém stromu necháváme z 20 až 30 prutů 3 na každé straně hlavy. Prořezat se tou džunglí zabere spoustu času, a ten zrovna nemáme, když potřebujeme být za 45 vteřin u dalšího. Výdělek 20 dolarů nás určitě neuspokojil :-). 
Den ode dne se nepatrně zlepšujeme a v pátek už jsme schopni udělat kolem 200 stromečku, tedy 60 dolarů hrubého. Vidina kontraktu je ale ještě hodně vzdálená. Když jsem psal, že sběr jablek je ta nejtěžší práce kterou jsme kdy dělal, lhal jsem, nevěděl jsem totiž co obnáší prunning grapes :-). Hned po prvních dnech na vinici jsem toužil zpět na jabka. Cítíme každý sval, kosti i klouby, ruce nemůžeme ráno narovnat a po práci zase zavřít. Bolí nás to kompletně od konečku prstú až po ramena. Jednu výhodu to přeci jenom má, stává se z nás Pepek námořník :-). Humor nás ale neopouští i když v odpoledních hodinách podléháme marnivosti a chce se nám brečet. Přesto všechno to tady máme rádi. Už nám běží 3 týden a my už pracujeme na kontrakt, dnes jsme udělal prozatím rekordních 650 stromečků a nemožné se stalo skutečností.

O tom co obnáší wrapping zase příště......

1 komentář:

  1. Foukám na ruce...ani si to představit nedokážu...ale už jen chvíli a pak úžasný svět cestování a zasloužené dovolené! Moc na Vás myslím, Tomík si taky vzpomíná, tak už aby jste tu byli...a máme radost, že na Vánoce budete doma...:-)Papa

    OdpovědětVymazat

Diskuse

Archiv blogu