sobota 12. května 2012

Night shift

8.5.12
Dnes vám přinášíme žhavé postřehy z nové práce. Picking kiwi jsme vyměnili za noční směny v packhousu, který patří společnosti SEKKA. Nedá se říct že je to po pracovní stránce nějaká hitparáda :-) ale výdělek za to stojí. Pokud bychom pracovali 6 dní v týdnu vyděláme si 800 NZD osoba/týden což je běžná měsíční výplata v ČR. Stále však musíme upozornit, že pracujeme za minimální mzdu. Minulý týden jsme si u Jessieho vydělali konečně lepší peníze a to 530 NZD každý. Už jsme stihli vypozorovat rozdílnou životní úroveň. Jídlo tu totiž není na místní poměry vůbec drahé jak se nám zdálo z počátku. Je to taky tím, že jsme se naučili nakupovat a lépe se vyznáme v cenách. Nakupování je tu příjemné u pokladny se vás pokaždé zeptají jak se máte a vyskládají vám nákup do nákupního košíku. Při prodeji alkoholu chtějí vidět většinou pas, to nás zprvu překvapilo, přeci už nám není patnáct let. Stačí nám cca 400 NZD na měsíc což je stejné jako u nás možná i lepší. O strádání nemůže být řeč, dnes jsme měli dva čtvrt kilový hovězí steaky za 7 NZD. Skoro každý tu má auto, protože systém osobní veřejné dopravy tu moc neznají. Zatím jsme viděli tak dva autobusy a o osobním vlaku ani nemluvě. Koleje tu ale mají :-) ale ty nespíš slouží jen nákladní přepravě.
Baličky mají zásoby kiwi na 5 dní, tak máme jistotu, že budeme pracovat i když prší a vše víme 3 dny dopředu. A kdyby náhodou mělo být volno kvůli nedostatku kiwi, půjdeme to napravit ihned do sadu, aby zase bylo co balit. Ovšem je to malá balička a bylo nám řečeno, že noční směny se omezují jako první tak uvidíme jak často budeme pracovat. Po dvou směnách jsme plni nových zážitků a pracovních zkušeností, nahlídli jsme tak do procesu balení produktu který jsme po 5 týdnů sbírali. V práci jsme 11 hodin z toho hodinu trvají přestávky, které jsou 4. Když jsme nastupovali nevěděli jsme na jakou pozici nás přidělí. Já chtěl dělat stackera, ten skládá plné zabalené krabice na paletu a Kačenka packera, ten zase balí kiwi do krabic o různých velikostech. Ovšem skutečnost byla taková, že Kačenku neměli napsanou ani v papírech a já měl dělat packera. Po jedné zabalené krabici mě přehodili na jejich chystání a tam asi zůstanu. Celých 10 hodin neustále připravuji krabice do kterých pak následně padá kiwi. Musím vzít prázdnou krabici z palety a vystlat jí sáčkem někdy i plastovým platem podobnému tomu na vajíčka. Obsluhuju 4 pásy takže se nezastavím. Vedle mě je rákoska a tak si občas povídáme tak jsem za to rád. Kačenku si první den vzali na gradera, to je člověk u pásu, který kontroluje kvalitu kiwi a třídí je do jednotlivých tříd a špatné kiwi vyhazuje. Kiwi se otáčí na speciálně upraveném pásu, tak aby byly vidět veškeré nedostatky a nic se nepřehlédlo. Práce to není náročná fyzicky, ale psychicky. Přirovnal bych to k vymývání mozku. Když vám totiž projede za směnu milion kiwi, který se ještě točí tak netrvá dlouho a vy se z toho zblázníte. Takhle jsem Kačenku ještě neviděl, byla jak omámená a nebyla s ní řeč.
Hned po směně jsme v kempu vymýšleli jak řekneme anglicky, že chce přeřadit na jinou pozici, že má z toho závratě a tak se i stalo a Káťa dělá nově packera.
Než jsme stihli vložit tento příspěvek na blog událo se hodně změn. Kačenka není se svojí pozicí po 4 dnech v práci spokojená a tak jsem jí domluvil přeřazení ke mně. Moje supervisorka mě má ráda a říká o mě že patřím k nejlepším, tak nám vyhověla. Tak už se těšíme že budeme spolu. Kačenka tak během 5 dní práci bude pracovat na 3 různých místech. Nově už zase musí pracovat na pozici packera u mě mohla být pouhé dvě hodiny a to jsme se tak těšili.
Teď něco ke statistice, naše balička vyprodukuje za sezónu (2-3 měsíce) 3 miliony zabalených krabic. Každou minutu zpracujeme 500 kg kiwi. Teď se zrovna slavila dosažená třetina, tak už nám zbývají pouhé dva miliony :-). Byli jsme tak společností odměněni klobásou a chlebem. Denní směna dostala dokonce i zákusky. Stejně je neuvěřitelný princip jak to tady funguje a že to funguje dobře. V celé baličce pracují až na pár místních jen samí backpackeři (baťůžkáři), kteří v životě tuto práci nedělali a takhle se to pořád opakuje a nejen na kiwi. Udělá se tu tak hodně práce za málo muziky, protože všichni platí minimální mzdu za kterou by kiwák nevstal z postele a pro nás je to i tak stejně hodně. Vypozorovali jsme, že tu pracuje hodně ostrovanů, asiatů, čechů, španělů a jihoameričanů (Chile, Argentina, Mexico …) Na Němce, Holanďany spíše narazíte jen v půjčených autech, kteří jsou tu jen na dovolené, ale i práci jsme jich pár potkali.

PS:
Honzík nám prodal za symbolickou cenu mobilní internet, protože měl dva, takže se domluvte na pořadí :-) a po 5 týdnech si můžeme zavolat
Koupili jsme si novou pánev za 20 dolarů, nemohli jsme odolat 50 % slevě. O nalezené pánvi jsme vám psali, po čase ale ukázalo, že se jednalo o krádež z naší strany. Tímto se omlouváme majiteli.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Diskuse

Archiv blogu