sobota 21. dubna 2012

Jak se nám žije a pracuje na NZ.


V dnešním příspěvku jsme se vám rozhodli přiblížit rozpočtovou stránku našeho pobytu a tak uvést vše na pravou míru. Minulý týden (4 dny) jsme si vydělali společně 660 NZD při kurzu 15,6. Týdenní náklady se nám ustálily přibližně na 250 NZD, (100 ubytování, 100 jídlo a 50 benzín - stojí 2,2 NZD litr). Takže něco málo jsme si poprvé za tři týdny ušetřili. S prací na sadu je to složité není totiž zaručeno, že budeme pracovat 6 dní v týdnu. Většinou děláme prozatím 4 až 5 dnů týdně. Při pickingu zeleného kiwi jsme si schopni za den vydělat maximálně 100 NZD. Abychom toho docílili musí každý z nás nasbírat 9 binů, což znamená 4,5 tuny kiwi.  Asi každý z vás si dokáže představit co to dělá z našimi těly. I přesto jsme si ještě nevypěstovali averzi. Sbírá se tady ve skupině ( 10-16 lídí), jinak to ani nejde a výdělěk se rozpočítá. Je to celkem nespravedlivý, protože někdo jich nasbírá přes 10 za den a někdo 7. Původní předpoklad byl že si každý vydělá 500 až 700 NZD za týden, což je pro nás momentálně z říše snů. Jsme ale rádi že výdělek pokryje náklady a že nečerpáme peníze z reservy. Dnes jsme trhali zlaté tak jsme si odpočinuli a vydělali kolem 60 NZD za 5 hodin. Po práci jsme se zajeli ucházet o práci v Packhousu, přijeli jsme ale pozdě tak nám paní dala dokumenty ktreré vyplníme a zítra se tam ještě zastavíme. Nejspíš se přesuneme do baličky, kde by si mohl každý vydělat tak 600 NZD za týden. Vše tady funguje na principu waiting listů tak uvídíme co přinese čas a štěstí.

Na sadu se mně před týdnem stala příhoda v podobě ohnutého klíče. Procházel jsem kolem auta a nohou jsem zavadil o klíč. Klíče od auta jsou tu jak u nás od baráku, takže to nebylo těžké. Nový klíč nás stal 8 NZD. Při sbírání je často sranda a padají vtipné hlášky. Např. tam padlo že je škoda že nemáme třetí ruku……a vzápětí se ozvalo že by kluci mohli sbírat ještě jedině ocasem. Pořád se tak povzbuzujme k lepšímu výkonu. Z blížícím se večerem se ze sadu ozývají i indické motlitby. Kontroly teď trochu polevili, záleží kdo nás hlídá. Russell nám toleruje i jinak zakázaný raining – to znamená že můžeme kiwi házet do bagu, tak že to vypadá jak když prší.

Nefungují nám české sim karty - prosíme jestli je to možné aktivovat roaming. My nikam nezavoláme. Přišla nám také upomínka ať vrátíme knížky do knihovny tak prosíme mamku, aby tam zašla děkujeme.

Posíláme vám pozdrav, jste hodní že na nás myslíte. Dáda a Houžvička.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Diskuse

Archiv blogu