pondělí 21. května 2012

Rotorua, Wai O Tapu



17-18.5.
Naše předpověď se naplnila a my tak dostali v baličce dva dny volna. Na rychle jsme se rozhodli, že podnikneme náš první výlet s přespáním a vyrazili do sirného města jménem Rotorua. Jedná se o termální oblast Nového Zélandu s tryskajícími gejzíry, kouřícími horkými prameny a jezírky. Ještě před vjezdem do města jsme udělali zastávku v Okere Falls.


V tomto parku je asi hodinová procházka kolem skupiny vodopádů malé velikosti. Po prohlídce jsme se přesunuli do centra Rotoruy, už z dálky na nás dýchl zápach síry, Kačenka se prvně podívala na mě :-), ale brzy jsme pochopili, že už jsme blízko. Nejprve jsme zamířili do informací nabrat potřebné letáčky a získat nějaké ty informace, protože cesta nebyla vůbec naplánovaná a my tak nevěděli kam se pořádně vydat. Hledali jsme Kuirau park, což je vulkanická oblast, kterou můžete obdivovat bezplatně, ale jelikož je to právě zdarma, tak tam toho na obdivování moc není. Naše nohy nás, ale prvně zavedli do Government Gardens, kde se nachází muzeum umění a kolem tu byl znát anglický ráz v podobě kriketových trávníků, hříští na petang apod.

Při cestě tam i zpět se procházeli kolem vznešené stavby Princes Gate Hotel, který jsem přestěhovali v roce 1920 z Waihi. Po mírném zklamání z nevzhlednosti tak slavné Rotoruy jsme pokračovali v naší cestě za koupáním v horkých pramenech do oblasti Kerosene Creek, je to jedno z mála míst, kde se můžete vykoupat v přírodních termálních vodách zdarma. Vede sem pouze štěrková cesta, kde náš kamarád Petr před nedávném prorazil kolo, dbali jsme jeho rad a zaparkovali na jejím začátku. Cesta se zdála dlouhá a my neměli moc času tak padlo rozhodnutí vrátit se pro auto. Risk nám vyšel a my projeli bez úhony. Čekal nás tam dvoumetrový splav a pod ním tůně o teplotě 35 stupňů. Koupat se v horké přírodní řece byl tak pro nás krásný zážitek. Když jsme vylezli byli jsme pěkně cítit sírou, ale ničemu to nevadilo a my spokojeně usnuli v DOC kempu poblíž jezera Rerewhakaaitu.


Druhý den ráno jsme vyrazili do oblasti zvané Waiotapu, kterou Maurové nazvali jako posvátné vody. Termální oblast Wai-O-Tapu je pokryta propadlými krátery, vařícími či chladnými bahenními jezírky, pářícími fumaroly a různě velkými vodními plochami. Je spojována s vulkanickou aktivitou před zhruba 160 tis. lety a lokalita se nachází těsně na okraji největší sopečné kaldery v aktivní Vulkanické zóně Taupo. Ryby by jste tady hledali maně, protože vody jsou tu zahřívány magmatem a teplota zde byla naměřena až 300 stupňů. Pro veřejnost je zpřístupněna pouze část celé oblasti a po stezce je k vidění 25 zajímavostí. Nejznámější je malířova paleta spolu s gejzírem Lady Knox, který po nakrmení mýdlem chrlí vodu do 10 metrové výšky. Vstupné stojí 32,5 NZD na osobu. Celou dobu jsem se strachoval, aby nám vydržela baterka u foťáku, protože odjezd byl hektický že jsme na spoustu věcí zapomněli. Výlet nás dodal nové síly a my mohli jít rovnou na noční. Už se těšíme na další poznávání NZ.

Nazdárek kašpárek.

4 komentáře:

  1. Klobouk dolů před Vámi, sleduji Váš blog a strašně moc zajímavé. Hlavně ať Vám to vyjde a moc moc držím palce. Libor C. (ze střední)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme Libore za příspěvek, máme radost že tě to zajímá. Už se těšíme na další komenty, hodně štěstí v ČR.

      Vymazat
  2. Ahojky na NZ! tak to je super! Moc vám to přejeme, ty nový krásný ceatovatelský zážitky! Tomík je teď už snad zdravej, Dan v sobotu definitivně lehl, přestože jsme byli na akci s masem...a nemluvil, dneska ještě měl teplotu, tak uvidíme, co bude zítra...
    Kačí, písnu Ti spíš mail, jen nejsem schopná zavolat Daně o mailovou adresu, protože ji samozdřejmě nikde nemám...ostuda, že?
    Vydržte baličku a jak to půjde, tak ceatujte! Krásný! Pusu od Tomíka a od nás s Danoušem taky! Papa máme Vás rádi...jo a Tomík dneska u kafe s mýma bývalýma kolegyněma řekl, že Kačenka s Davidem jsou na Zélandu...jako info, když jsme si říkali, co je novýho...vůbec nevím, jak ho to napadlo, prostě jen tak...:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, my máme radost, že už je na tom Tomík líp a Danovi přejeme brzké uzdravení. My tady začínáme bojovat se zimou, již dvakrát jsme škrábali kreditkou čelní sklo u auta. V baličce se nám to krátí včera jsme se ptali jak dlouho budeme pracovat a vypadá to max na dva týdny, pak hurá na jižní ostrov nebo možná do pacifiku :-). Tomík nás potěšil že na nás takhle myslí, to my na vás taky. Pa brzy na slyšenou.

      Vymazat

Diskuse

Archiv blogu